pondělí

Lady of Black Mirror - Lepší život


Tato kapitola bude trochu kratší než sám prolog, ale nakonec jsem se rozhodla, že to tak bude lepší. Takže příjemné čtení!


13. dubna, 1633

Joana pomalu rozklepaným krokem vystoupila z kočáru. Konečně už stála pevnými nohy na zemi, navíc před jejím novým domovem, kterým se stane paní již dnes odpoledne. Nervózně polkla a začala se rozhlížet po okolí. Byla překvapená, protože zámek byl tak dvakrát větší než jejich rodné sídlo a zahrady byly mnohem honosnější a obrovské. Všude to krásně kvetlo a bylo vidět, že je o zahradu velmi dobře dbáno. Škoda, že to nevidí matka, pomyslela si Joana, zezelenala by závistí.
Joanina matka nikdy láskou nepřekypovala, to by vysvětlovalo, proč svou dceru nedoprovodila do jejího nového domova. Zůstala doma s jejími dvěma bratry a skoro se i zdráhala dát jí sbohem. Ještě dnes tu bude mít svého otce, ale ten plánuje odjet už zítra dopoledne, takže od zítřka už jen v cizích tvářích. Alespoň že jí dali sebou její služebnou Elizabeth, která jí byla i důvěrnou přítelkyní. I ta se zvědavě rozhlížela a vypadala překvapená, kde teď bude žít.

Uprostřed zahrady se táhla úzká pěšina a po ní se k nim blížila mužská postava. Byl to vysoký, celkem hezký mladík s robustní postavou. Nesl se velmi vznešeně, aby ne, když si žije na takovém zámku. Na rameni ucítila jemný dotek ruky, a Joana si uvědomila, že je její otec snážící se jí dodat odvahu před poznáním svého budoucího chotě, Stewarta Gordona. Když se dostal do jejich blízkosti, zastavil se a prohlídl si je tvrdým pohledem. Měl černé delší vlasy, které mu lemovaly jeho hranatý štíhlý obličej. Temné hnědé oči na ní hleděly se zvědavým zájmem, ale nemohla v nich najít nic něžného nebo milého. Jeho ústa byla velmi malá, Joana se jen ošila, když si uvědomila, že tohle je vlastně muž vedle kterého teď bude spávat každou noc.

„Má paní, můj pane,“ odkašlal si mladík a vykouzlil na své tváří milý úsměv, ze kterého byla sama Joana velmi překvapena. „srdečně vás vítám na našem panství Black Mirror, které pro tebe, má paní, bude nyní domovem a já se ti zavazuji, že se budu snažit ti jakkoliv usnadnit přechod do našeho zámku z tvého rodného sídla. I když chápu, že svatba nám věci moc neusnadní, že?“ zasmál se. Byla ráda, že to bere takhle s nadhledem a chvilku zadoufala, že to snad nebude tak hrozné a na nakonec si budou rozumět.
„Potěšení je na né straně, sire. Máte vskutku nádherné panství a velmi se těším, až si celý zámek projdu a odhalím jeho vnitřní krásu.“ usmála se a jemně se uklonila.
„Vskutku. Ano, rád bych vás tu provedl hned, ale prozatím vám ukážu jen vaší komnatu, kde se můžete připravit a záhy vyrazíme na farnost.“ Stewart jí nabídl své rámě, do kterého se ochotně zahákla a nechala se vést směrem k zámku. Cestou obdivovala celé své okolí.
„Zámek nechal vystavět společně se svým bratrem Marcus Gordon roku 1206.“ informoval jí hrdě její snoubenec.
„Opravdu? To máte už velmi starý rod, jistě velmi vážený. To naše historie se datuje až k roku 1450.“ zasmála se. Tohle bylo zaručeně něco nového a co zatím poznala takové staré rody, bývali to většinou velmi pyšní lidé. Nyní prošli velkými vstupními dvěřmi do nádherné obrovské vstupní místnosti. Strop byl vysoký a pomalovaný všemi možnými kresbami, které zasahovaly i na zdi kolem nich. V levém rohu místnosti byl krb, u kterého bylo nastavené sezení. Zrovna tam nikdo neseděl, ale vypadalo to velmi útulně, uměla si představit, že tam bude sedávat a číst si své oblíbené knihy. Na zdech visely dva veliké obrazy, které dominovaly celé místnosti. Joana pochopila, že to zřejmě budou ti dva bratři, kteří dali vystavět zámek. Nejvíc jí zaujal obraz nalevo, který se od toho druhého velmi lišil. Byl prapodivně zbarven do zelené barvy, což bylo velmi nezvyklé, nikdy podobný obraz neviděla. Uprostřed se na něm tyči starší muž, kvůli té zvláštní barvě nemohla odhadnout jakou asi míval barvu vlasů. Byl oblečen opravdu honosně a kolem něj byli dva psi. Z toho obrazu jí zamrazilo, protože ten tvrdý výraz byl trochu podobný tomu, kterým jí obdařil Stewart.
„Kdo je to?“ ukázala na dva obrazy.
„Ten napravo je Marcus Gordon a ten nalevo je jeho bratr Mordred Gordon. Oba dva vybudovali celé naše panství. Tento kámen,“ ukázal na kámen který na sobě držel obří bronzový globus. „je první kámen, který zde položili. Všechno se to píše v kronice, kterou teď můj strýc sepisuje.“ Bylo vidět, že ho oba dva bratři velmi fascinují. Aby ne, když dokázali založit tak velký a bohatý rod.
Nyní jí vedl dveřmi vlevo, byla zde velmi dlouhá chodba s purpurovými tapetami a svícny pověšených na zdi. Došli ke druhým dveřím napravo a otevřel je.
„Prosím, má lady. Zde je tvá dočasná místnost pro dnešní přípravu. Večer ale už budeš sdílet lože v mé ložnici, která je mnohem větší a přepychovější. Toto pak bude pokoj tvé dámy.“ věnoval krátký pohled Elizabeth, která jim byla celou cestu v patách. „Nechám našeho komorníka donést tvé kufry. Omluvte mě, dámy.“ a s těmito slovy se otočil a odcházel zpátky do haly.

Joana nahlédla do pokoje a opravdu byl celkem prostý. Byla zde velká dřevěná postel se starorůžovou přikrývkou, která měla stejnou barvu jako zdi a koberec. Uprostřed místnosti stálo krásné zdobené umyvadlo, které bylo napuštěno vlažnou vodou. Zdi byly holé a v rohu stála jen veliká komoda na oblečení. Rychle se opláchla a to už zrovna přinesl komorník její kufry.
„Milady. Přejete si ještě s něčím pomoci?“ zeptal se ochotně. Byl to muž již v pozdním věku, asi jako její dědeček, ale komorník se alespoň tvářil mile a usmíval.
Poděkovala mu a nechala ho odejít. Elizabeth už mezitím vytahovala z kufru její svatební šaty. Když se na ně podívala, jen se ušklíbla. Sama na nich neměla žádný podíl, celé je navrhla matka a ona nesměla nic dodat a pokud se jí to nelíbilo, jako spořádáná žena to samozřejmě musí přejít. Její nastávající by jistě nechtěl neposlušnou ženu. Elizabeth jí pomohla si je obléknout. Padly jí jako ulité a nakonec přímo na ní vyloženě zle nevypadaly. Byli ušité z toho nejlepšího hedvábí, které bylo v širokém okolí jejího domova a zdobené byli jemnou krajkou a perličkami. Korzet jí zúžil pas a nadmul hrudník, který se ve vykrojených šatech vyjímal. Nakonec toho všeho si vzala perlový náhrdelník s modrým kamenem, který byl stejný jako v jejích naúšnicích.
„Páni, vypadáte dokonale, má paní!“ hlesla Elizabeth, která jí sledovala s lehce závistivým pohledem. Připadalo jí to ponižující, že slouží o rok mladší ženě, kterou již vypravuje na svatbu a ona sama si bude muset počkat, až jí Joana nějaký sňatek schválí. Joana se prohlédla v zrcadle a smutně se usmála. Vypadalo to, že je připravená změnit celý svůj život. Doufala, že k lepšímu.

Žádné komentáře:

Okomentovat