pátek

Lady of Black Mirror - Prolog



Prolog
12. Srpen, 1213

Marie Gordonová se vracela předčasně z farnosti, kde v poslední době trávila spousty času. V bohu nacházela útěchu a bezpečí, ale dnes jí hnalo zpátky domů zlé tušení. Něco špatného se stalo. Přemýšlela nad tím, jestli neměla raději Edwarda vzít sebou. Do kostela chodil nerad, ale aspoň by byl s ní a věděla, že je v pořádku. Mordred sice nebyl v zámku, když odcházela, ale nikdo nevěděl kdy se vrátí a v jaké náladě. Svého muže už vůbec nepoznávala, a měla pocit že on jí také ne. Pořád mluvil jen o nějakých duších a Černém zrcadle. Edwarda přehlížel úplně, nikdy ho nepochoval a nikdy si s ním nehrál jako otec se synem. Edward to snášel špatně, ze svého otce měl šílený strach, protože viděl jak se chová ke služebnictvu a k lidem, kteří se mu dostanou pod ruku. Všechno se změnilo, když Marcus odjel a nechal Mordredovi volnou ruku nad panstvím. Měnil se jí před očima a ona s tím nic nemohla dělat, protože když se o to pokusila, byl jí schopný ublížit. A to si kdysi myslela, jaký bude dobrý manžel a otec. Brzy pochopila, jak šeredně¨se zmýlila.

Ani si neuvědomila, že zpátky na panství utíká. Bylo to přeci jen daleko a ona potřebovala vědět, že je její syn v pořádku a Mordred je stále pryč. Z dálky už viděla se rýsovat obrys zámku. Takhle vypadal mírumilovně, a ono to tady také takové bylo, když tu pobýval Marcus. On jediný byl ještě schopný Mordreda ovládat, dokud však jí a Marcuse nenapadl se slovy, že ho podvedli a Edward je syn Marcuse. Byla pravda, že si s Marcusem velmi rozumněla, ale nikdy v tom nebyly žádné city, takové měla pouze pro Mordreda. Kdysi. Navíc Edward byl celý otec, alespoň vzhledem. Doufala, že nikdy nebude zaslepený takovou nenávistí jako její muž.

Když doběhla k hlavní bráně do zahrady, věděla že něco není v pořádku. Ta špatná předtucha jí zžírala zevnitř jak nějaký parazit. Rychle vyběhla směrem k zámku, který se v tu chvíli zdál úplně opuštěný. Všude bylo ticho jako v kostele a dveře do severního křídla byly otevřené dokořán. Bez rozmyšlení se vydala urychleně do pokoje Edwarda, ale ten byl prázdný. Na jeho stole byla otevřená kniha, jak kdyby jí právě někdo četl, jen chyběl její čtenář. Co ale nejvíc upoutalo její pozornost, byla převrácená židle. V tu chvíli se jí málem zatemnilo před očima, ale na mdloby nebyl čas. Začala hystericky křičet a volat Edwarda a Mordreda. Bylo jí na zvracení a motala se jí hlava, ale i přes to všechno se s křikem vydala do hlavní místnosti, kde se už sbíhali sloužící a Marcus. Všichni na ní vyděšeně koukali, jen Marcus se rozeběhl k ní a pokoušel se jí uklidnit. Z jejího křiku a pláče vyrozumněl jen pár slov. „Mordred. Edward. Pryč. Najdi.“

V tuhle chvíli nebylo moc času na rozmyšlení, Marcus věděl, kde Mordred bude. Už pár týdnů ho sledoval a věděl, že se zajímá o černé zrcadlo přímo pod hradem. A pokud je Edward s ním, věděl, že to znamená jediné. Chce provést rituál, aby se stal nesmrtelný. Marii nechal v péči sloužících a rychle běžel do svého pokoje pro meč. Kdysi byl ochoten za bratra položit život, teď ho hodlal zabít aby zachránil život před ním. Nevěděl, co přesně v Mordredovi vzbuzovalo tu obrovskou nenávist, ale věděl, že za to může Black Mirror, nebo alespoň to místo, kde ho postavili. Když se vrátil do hlavní místnosti, Marie se zdála už alespoň při vědomí. Když ho uviděla okamžitě mu šla naproti.

Chci jít s tebou. Musím jít s tebou. Prosím.“ prosila ho s žalostným výrazem.
Je to příliš nebezpečné, Marie. Počkej tady, já ti Edwarda přivedu zpátky.“ snažil se jí uchlácholit, i když věděl, že se nedá. Byl by radši, kdyby tu zůstala.
Nemůžu tu jen tak sedět a čekat!“ snažila se potlačit slzy, ale žal byl až příliš silný. Věděla, že pokud nepůjde, zemřela by tu žalem. Raději zemře při pokusu Edwarda zachránit.
Co když se pleteme a Edward se jen zaběhl? Je mu 6, v jeho věku jsem si taky hrával často po lesích.“ napadlo Marcuse, ale sám tomu nevěřil, i když by chtěl.
Ne! Tomu nevěřím, a pokud tomu tak je, tak mi v tom případě s tebou žádné nebezpečí nehrozí. Půjdeme tam, kam máš namířeno a zjistíme, že je vše v pořádku, vrátíme se a on tu bude. Ale nejdříve půjdeme zkontrolovat Mordreda.“ znělo z ní zoufalství a Marcus věděl, že nechat Marii zde, by mohlo dopadnout ještě hůř.
Dobrá, pojď tedy se mnou, ale pro jistotu.“ podal jí krásnou zdobenou dýku. Marie si jí bezrozmyšlení vzala a schovala do kapsy u šatů. To už jí Marcus vedl směrem do kuchyně, kde poté sešli schody do sklepení. Neměla ponětí kam jí to vede, ale nechala se vést. Věděla, že jemu věřit může a že on ví, kde Mordreda hledat. Toho bastarda vlastnoručně zabije jestli Edwardovi jen skřiví vlas.

Chvíli si myslela, že Marcus zešílel, když jí vedl dírou, která se právě nedávno vykopala, aby zde zavedli studnu a nemuseli pro vodu chodit ven. Byli zde provizorně po stranách vedeny schůdky, které byli tak úzké, že se na ně vešla pouze jedna noha. Pevně se chytla Marcusovi ruky a pomalu společně scházeli do temné místnosti na dně studny.
Je to čerstvé, myslím že Mordred na tento vchod ještě nepřišel. Je to blíž k zrcadlové síni, takže bychom to měli stihnout včas.“ řekl Marcus. Jeho ozvěna se v tu chvíli rozléhala po kamené místnosti. Vypadalo to spíš jako jeskyně, ale vedly zde temné chodby. Marcus jí vedl tou nejužší. Oba se vedle sebe nevešli, takže šel první a Marie hned za ním. Byla tu zima, špína a vlhko, ale na ničem z toho nezáleželo. Cesta chodbou se zdála nekonečná, než došli do další místnosti, která vypadala daleko více bytelněji. Už měla tvar místnosti a na zdech plály louče. Na opačném konci místnosti byly obrovské masivní dveře, dokonce větší než vchod do Black Mirror. Byly pootevřené a ozývaly se odtamtud hlasy. Pocítila podivnou energii, která zalévala celé její tělo, jakoby jí pohlcovala temnota. Zdálo se, že Marcus na to nijak nereaguje a jen co zaslechl hlasy, vedl Marii za sebou ke dveřím. Nakoukl do druhé místnosti škvírou a jeho tvář se zkřivila vztekem. Marie poznala, že se stalo něco strašného a rychle do místnosti vtrhla, na Marcuse se vůbec neohlížela. Když uviděla scenérii, která se před ní odehrávala, měla co dělat aby nepadla do mdlob. Marcus jí naštěstí včas zachytil.

Byla to kruhová místnost a uprostřed místnosti byl kulatý bezedný otvor uvnitř něhož byla další kruhová podsada, která držela snad zázrakem. Na tu vedl úzký můstek přímo před trůnem, který byl vyzdoben kostmi. Po zemi byly nakreslené zvláštní symboly rudou barvou, vypadalo to jako pentagram, který využívaly čarodějnice. Uprostřed toho všeho klečel Mordred, který byl celý od té červené barvy, která byla všude po zemi. Zdroj té barvy ležel přímo před ním. Nebyla to barva, byla to krev. Krev, z jejího milovaného syna Edwarda, který ležel v křečovité poloze na zemi. Jeho obličej byl natočený směrem k ní, měl rozřízlé hrdlo a obličej s šíleným výrazem s oči dokořán, jakoby v posledních chvílích hledal někoho, kdo by mu pomohl. Chtělo se jí křičet, zvracet, popadnout dýku a zabořit jí do srdce Mordreda, ale nevydala ze sebe ani hlásku. Pouze se sesypala na zem a zírala na celou tu hrůzu před sebou.
MORDREDE!“ slyšela křik Marcuse. Bylo to jakoby změnil hlas. Svět se točil a všechno se smíchávalo do sebe. V jednu chvíli viděla šílený pohled jejího syna, který se měnil v obličej Mordreda s děsivým smíchem. V uších jí dunělo a všechny zvuky a hlasy jakoby zněly na tisíce mil daleko. Matně rozeznávala hádku mezi bratry, i to jak tasili proti sobě meč, přičemž Mordred neustále pronášel podivná slova, kterým vůbec nerozumněla. Vnímala jen mrtvolu syna před sebou. Celý její svět ležel v krvi před ní. Předtím než zemře ho musí pomstít. Musí zabít toho vraha, který jí byl 6 let manželem. Najednou dunění a motání ustalo a ona viděla celou scénu čistě. Před před děsivým trůnem stál Marcus a Mordred a křičeli na sebe. Meči si mířili oba na srdce a v jejich výrazech se značila pouze nenávist, v Marcusově navíc i lítost. Vytáhla dýku z kapsy a vydala se směrem k nim.
Jak jsi to mohl, pro lásku boží, udělat?! Byl to tvůj syn!“ křičel Marcus, snažíc se pochopit, co to jeho bratr spáchal.
LHÁŘI! Že můj syn? Nehraj na mě ty své hloupé hry, moc dobře vím, že byl tvůj a Marie, té proradné děvky.“ při těchto slovech plivnul na zem.
To zrcadlo ti zatemnilo rozum, Mordrede. Zastav to! Hned! Než pohltí úplně tvou duši.“ Marcus věděl, že už jen natahuje čas, předtím než ho bude muset zabít. Jinak zde zemřou všichni.
Nikdy! To zrcadlo je moje budoucnost. Jen moje. Už se o ní nemusím dělit se svým dokonalým bratrem. S touto mocí můžu ovládnout celý svět!“ zakřičel Mordred se šíleným výrazem v očích.
DOST!“ zvolala Marie, která už stála skoro mezi bratry s dýkou před sebou. „Mordrede, má lásko, proč tohle všechno děláš? Proč jsi zabil našeho syna? Našeho malého nevinného chlapečka.“
Ty?! Jak se opovažuješ!“ odvrátil Mordred pozornost od Marcuse. „Tvůj syn byl zrozen ze smilstva, nebyl to můj syn! Zasluhuješ si trest. Zasluhuješ si zemřít hned!“ Mordred rychle švihnul mečem a odkopl Marcuse stranou. Marie se pokusila proti němu vyrazit a zabodnout mu dýku do srdce, ale Mordred jí zachytil dřiv, takže trefila jen rameno. V tu chvíli se ozval šílený řev a bodl svým mečem Marii do břicha. Ve stejnou chvíli se do Mordreda zapíchla čepel ostří meče Marcuse. Marie v tu chvíli dopadla tvrdě na zem a Mordredův meč se zlomil, tak, že jí špička zůstala uvíznutá v žaludku. Do úst se jí nahrnula krev a začal se dávit.

Mordred se zkácel k zemi, s mečem zapíchlým v hrudi. Začal si uvědomovat, že jeho cesta končí, těsně předtím než stihl naplnit onen rituál k jeho nesmrtelnosti. Pokud se chce pomstít, existuje jen jedna možnost. Z posledních sil vyplivl krev, která se mu hromadila v puse a učinil svůj poslední zoufalý čin. Povstal a směrem k Marcusovi začal pronášet temná slova.
Z krve tvé krve povstanou další tvého jména, kteří ponesou mé prokletí. Následník tvůj získá pět duší pěti smrtelných, které přivedou mou zlobu zpět k životu! Vrátím se až tvé dny skončí, nebude nikoho, kdo by mne zastavil.“ S těmito posledními slovy se zkácel k zemi a s jeho posledním dechem se bezedný jícen Černého zrcadla uzavřel. Když vydechl naposledy podíval se ještě směrem k Marii, která teď ležela vedle těla Edwarda. Marie se na něj naposledy podívala, a viděla v jeho očích starého Mordreda, který si jí vzal. S tím to pohledem opustila tento svět s ním. Spolu naposledy společně vydechli.

Žádné komentáře:

Okomentovat